Teknologiska underverk för ett hälsosamt hem

pexels-photo-474148

Vi vill alla må bra i vårt hem såväl psykiskt som fysiskt. Det innebär att vi ofta lägger mycket tid och energi på att hålla bostaden ren, nyrenoverad och snygg. Att syssla med hemrenovering har i det närmaste blivit en modern fluga och gör-det-själv trenden verkar vara här för att stanna. Kanske sysslar även du med att måla om eller byta ut lister och golv.

Vårt hem påverkar faktiskt den fysiska hälsan mer än man kan tro. Att se till att bostaden är välventilerad, ren och fri från allergener kan därför vara till oerhört stor hjälp för till exempel astmatiker och allergiker men även alla andra som spenderar mycket tid i hemmet.

Den här artikeln visar dig olika sätt på vilka du kan göra ditt hem och din inandningsluft lite hälsosammare och på så vis förbättra ditt eget välmående både lång- och kortsiktigt.

Håll luften ren

Vi andas in tusentals liter luft varje dag och även små föroreningar kan orsaka stora problem i längden. Det är därför viktigt att se till att din inomhusluft är fri från pollen, smuts och avgaser.

Tätningslister är ett billigt men mycket effektivt sätt att hålla luften ren. Det spännande med tätningslister är att de kan användas lite var som helst. Till exempel runt fönster för att förhindra att pollen tar sig in och försvårar besvären för pollenallergiker och astmatiker, men du kan också använda dem vid springor vid golv och tak för att hålla inomhusluften vid en behaglig temperatur.

Luftrenare är ett annat alternativ som förvisso är mycket effektivt när det kommer till att suga bort skadliga partiklar, men som tyvärr tar upp mycket plats. Om du har utrymme i ditt rum är det dock ett mycket bra alternativ, speciellt om du lider av allergi eller sjukdom i luftvägarna.

Rätt fuktighet med smarta apparater

Du kan också använda dig av en luftfuktare för att skapa en lagom hög fuktighetsprocent i inandningsluften. Rätt fuktighet gör inte bara luften trevligare att andas in – fuktig luft drar också till sig skräp och pollen så att de klumpas ihop och faller till golvet istället för att virvla omkring i luften. På så vis blir luften mycket hälsosammare.

Om du inte har plats med en traditionell luftfuktare kan du lätt öka fuktighetsgraden genom att placera ut gröna växter. Dessa släpper nämligen ifrån sig lite fukt när de är väl vattnade och som en bonus hjälper växter till med att suga bort avgaser som annars förorenar din inandningsluft.

Även om det generellt sett är bra med en högre fuktighetsgrad i luften kan det bli för mycket av det goda. Om du har en för hög luftfuktighet kan det på sikt leda till fuktskador och mögel och i sådana fall behöver du motsatsen till en luftfuktare – en luftavfuktare.

Om du är osäker på din luftkvalitet kan du be någon hantverkare komma och mäta den, eller så kan du själv göra det med billiga apparater från gör-det-själv butiker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *