Modern teknologi för ökat välbefinnande

pexels-photo-247676

Många svenskar lider av dålig hälsa och stressrelaterade besvär. Till stor del beror dessa problem på dålig miljö i hemmet, vilket kan resultera i bland annat sömnsvårigheter, allergibesvär och ryggvärk.

Tack vare den moderna teknologin finns möjlighet att anpassa hemmet efter de senaste tekniska uppfinningarna och utvecklingarna. Genom att byta ut möbler och inredningsdetaljer mot förbättrade versioner kan många hälsoproblem helt undvikas.

Ergonomisk inredning räddar ryggen

Vi är många som lider av ryggvärk. Värken beror ofta på felaktigt utformade sittplatser som ger dåligt med stöd samtidigt som de uppmuntrar en hälsovådlig sittställning. Kontorsstolar är exempel på sittplatser som ofta leder till värk och dålig hållning – speciellt med tanke på att vi oftast spenderar timvis i dessa flera dagar i veckan.

Även sängen brukar vara i dåligt skick rent ergonomiskt. Många sängar är antingen för hårda eller mjuka eftersom de flesta personer inte vet att hårdhetsgrad och stöd bör anpassas efter både kroppsvikt och längd. En för mjuk säng ger dåligt med stöd för längre och kraftigare individer medan en alltför hård säng inte anpassar sig tillräckligt mycket efter kroppen.

Många personer upplever att de sover bättre i ställbara sängar som kan anpassas efter de individuella behoven. En ställbar säng hjälper till med att avlasta ryggen, underlättar andning vid sömnapné och förkylning samt har positiv inverkan på flera andra tillstånd och sjukdomar.

Nytänkande prylar för bättre hälsa

Att nyttig kost och regelbunden motion är viktigt för hälsan är knappast någon nyhet. De senaste teknologiska framstegen inom fitness och hälsa gör det så mycket enklare – och roligare – att hålla koll på hur kroppen mår och utvecklas. Genom att köpa presentkort elektroniskt kan du välja och vraka bland alla de nya teknologiska prylarna som förbättrar din hälsa.

En modern klassiker är förstås aktivitetsarmband som exempelvis Fitbit. Med hjälp av dessa armband kan du mäta puls, blodtryck, hastighet, kaloriförbränning, sträcka och andra variabler beroende på hur avancerat aktivitetsarmbandet är. Ett aktivitetsarmband är alltså till stor hjälp för den som vill komma igång att springa eller cykla, eller som vill ta sin träning till nästa steg.

Det finns också tekniska prylar som hjälper mot sömnsvårigheter. Med hjälp av sensorer mäts vilken sömnfas du befinner dig längst i, hur lång tid det tar för dig att somna och om du sover oroligt. Du kan också ta reda på om du snarkar eller pratar i sömnen, och en del appar och prylar spelar automatiskt in dina nattliga monologer.

Även maten du äter kan analyseras ner till minsta molekyl. Matscannare som Tellspec använder sig av ljusmätningar för att analysera födoämnets beståndsdelar. Det underlättar inte bara om du vill se hur många gram kolhydrater eller protein en maträtt innehåller, utan berättar också om det finns spår av gluten eller bekämpningsmedel i maten. En kul grej för de flesta men definitivt extra användbar för glutenintoleranta och matallergiker.

Andas lättare med teknologiska underverk

Både lägenheter och friliggande villor lider ofta av dålig och instängd luft. Under vintern vill inomhusklimatet gärna vara torrt och leder till grusiga ögon, eksem och förvärrade allergibesvär. Sommartid är istället pollen och avgaser ett större problem som snabbt leder till en försämring av luftkvaliteten.

Inomhusluften kan enkelt fräschas upp och renas genom installering av toppmoderna fönster som håller smuts ute samtidigt som luften fritt kan cirkulera. Detta sker till exempel via smart filtrering i fönsterglas och omkringliggande lister.

För prylälskaren finns det också smarta luftmätare som larmar när det är dags att göra någonting åt inomhusluften – oavsett om det gäller att bara vädra någon timme eller om större åtgärder krävs. Luftmätare kan gott kompletteras med luftrenare som ständigt suger till sig orenheter och gör det lättare för allergiker och astmatiker att andas.

Skulle luften vara för torr, vilket ju är vanligt i svenska hem, kan man också dra nytta av en luftfuktare som håller hemmets luftfuktighet på en hälsosam nivå. Det är speciellt viktigt om du till exempel lider av torra slemhinnor eller hud eftersom en förbättrad luftfuktighet snabbt kan ordna upp dina besvär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *