Yahoo kan ha sökt igenom ditt mejl

yahoo-1715856_1920

 

En sak som vi alla kanske undrar över ibland och kanske fasar för, är att staten (storebror) håller koll på oss mer än vad vi inser att de faktiskt gör. Vi hör ibland att om man skriver vissa ord i ett mejl så flaggas detta någonstans. Det är Yahoo som på uppdrag av amerikanska underrättelsetjänsten ska ha sökt igenom sina kunders mejl efter speciell information.

Enligt experter kan detta vara det allra första fallet där man tittar på inkommande meddelanden. Förr ska man bara ha gått igenom lagrade meddelanden. Det Yahoo har gått med på är att scanna sina kunders e-post som innehåller en viss uppsättning eller en viss kombination av tecken.

Enligt Yahoo så följer de bara USA:s lagar. Amerikanska telefon- och internetföretag är kända för att ha överlämnat mycket användardata till underrättelsetjänsten. Så hur privata är vi egentligen och ger vi bort privat data frivilligt?

Saker som du lägger på din dator och i din mobil är saker som är privat. Ingen kommer åt dem. Men en allt större del av din privata data lägger du nu för tiden också i molnet och på servrar hos enorma, ofta amerikanske företag, eftersom du själv valt att lägga dem där. Det är viktigt att läsa användarvillkoren innan man laddar ner en app eller använder ett program. Där ska det stå klart och tydligt vad som gäller. De flesta av oss har ju inget att dölja, men det är ändå en olustig känsla att få reda på att någon läser ens e-post.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *