Kris i Ericsson

sweden-696889_1920

Ericsson-aktien har på senare tid gått ner rejält och konkurrenterna verkar ha kommit ifatt den Svenska storjätten och håller nu på att gå om. Om inget görs så finns det en stor sannolikhet att detta, kanske ett av tidernas största svenska företagen kommer att hamna i utländska händer. Ända sedan juni i år har man talat om hur svårt Ericsson har det.

Telekom är en komplex bransch som genomgått stora förändringar de senaste tio åren. Tekniken går hela tiden framåt med rasande fart och både leverantörer och operatörer påverkas av att marknaden sviktar och många menar att mobilbranschen helt enkelt är mättad. Samtidigt som mobilbranschens tillväxt avstannat så genomgår den fortfarande en teknisk förvandling med till exempel molnbaserad teknik. Många menar att Ericsson inte riktigt hängde med på detta och deras satsning kom för sent och var för liten. År 2000 ökade Ericsson sin försäljning med 27 procent och då räknade man med att fortsätta växa med minst 20 procent per år, men så blev det alltså inte riktigt. I den senaste kvartalsrapporten minskade försäljningen med 11 procent.

Ericsson har nyligen haft ett möte och gav efter det ett besked att ungefär 3 000 tjänster måste bort, vilket är i stort sett alla jobb i Sverige. Detta skapar så klart en stor oro. EU förväntas dock att ge bistånd till Ericsson-anställda som förlorat jobbet. Totalt skulle detta handla om motsvarande 38,5 miljoner kronor. Lite mer än 900 före detta Ericsson-anställda väntas få ta del av dessa pengar om förslaget går igenom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *